birdlife.lt - Mes dirbame paukščiams ir žmonėms

2011-2012 metų žiemos akcija - paprastojo kikilio žiema Lietuvoje

 Modestas Ružauskas

 
Jau trečią žiemą iš eilės žurnalo „PAUKŠČIAI“ redakcinė kolegija skelbia akciją, kurios tikslas - surinkti duomenis apie Lietuvoje žiemos metu pastebėtus vienos rūšies paukščius. Ši akcija nėra oficialus LOD projektas, o rūšis parenkama tokia, apie kurią nerenka duomenų Lietuvos ornitofaunistinė komisija. Tačiau visos paukščių rūšys yra svarbios ir visi surinkti duomenys apie žiemojančių paukščių skaičių yra vertingi.
 
Kitas, ne mažiau svarbus akcijos tikslas -  skatinti paukščiais besidominčių žmonių bendradarbiavimą, įtraukti juos į stebėjimus, kad praleisdami laiką gamtoje patys jaustume, jog prisidedame prie paukščių išsaugojimo ir jų gerovės ne tik jais besirūpindami žiemą, bet ir gilindami savo žinias apie paukščių gausos pokyčius, elgseną, paukščių tarpusavio ryšius.
Dar vienas svarbus dalykas, jog stebėdami įprastas paukščių rūšis turite didesnę tikimybę pamatyti ir retas, įdomias paukščių rūšis!!!
Taigi 2011-2012 metų žiema skelbiama paprastojo kikilio (Fringilla coelebs) žiema.
 
Nuotraukos autorius: Modestas Ružauskas
 
Teigiama, jog paprastasis kikilis dažniausias Lietuvos paukštis. Tai rodo, jog mūsų klimato, kraštovaizdžio ir aplinkos sąlygos šiai rūšiai yra labai palankios. Pagal savo giminystės ryšius ir anatomiją, kikilis kaip ir dauguma kikilinių šeimos paukščių yra paukštis grūdlesys, tačiau žinoma, jog lesa ir vabzdžius bei kitus nariuotakojus, jais maitina ir savo jauniklius.
Kokios galimybės išgyventi šios rūšies paukščiams lietuviškos žiemos sąlygomis, kokia jų galimybė visą žiemą misti kone išimtinai augaliniu maistu yra įdomus tyrimų objektas. 
Stebėjimų tikslas - nustatyti šios paprastojo kikilio žiemojimo vietas, laikymosi apibrėžtoje teritorijoje trukmę, paukščių skaičių, sugebėjimą išgyventi žiemos sąlygomis. Stebėjimo laikotarpis nuo 2011-12-01 iki 2012 02.28. 
 
Stebėjimų metu, reikėtų surinkti šiuos stebėjimų duomenis: 
-stebėtų paukščių kiekis; 
-lytis (tuo atveju, jei galima nustatyti lytį; jei negalima, galima tiesiog parašyti - lytis nenustatyta arba nieko nerašyti; atkreipkite dėmesį, kad žiemą kikilių patinai neretai nebūna tokie ryškūs kaip vasarą ir galima supainioti su patelėmis);
-stebėjimo geografinė vieta (kiek galima tiksliau); 
lokalizacijos vietos charakteristika (pvz. nedidelė gyvenvietė, sodyba, laukai);
-laikymasis su kitais paukščiais (pvz. vienišas, buryje su žaliukėmis ir t.t.);
-elgsena (pvz. nuolat tupi prie lesyklos, pasišiaušęs, mažai skraido);
-kiti pastebėjimai (viskas yra įdomu ir visame kame galima atrasti įdomių, o kartais dar nežinomų dalykų!)
 
Kadangi šios rūšies stebėjimų įtraukti į LOFK stebėjimus nereikia, tad reikėtų stebėjimus rašyti čia: http://forum.birdlife.lt/ .
Kas forume neužsiregistravęs, galite atsiųsti duomenis man (Modestui Ružauskui) el. paštu: veterinarija@kaunas.init.lt  arba Vytautui Jusiui ventragis@birdpix.lt 
 
Laukiame aktyvaus dalyvavimo akcijoje!
]]>

Reti stebėjimai

2024-03-27
Branta bernicla
2024-03-27
Anser brachyrhynchus
2024-03-27
Sylvia atricapilla
2024-03-26
Aix galericulata
2024-03-26
Aegithalos caudatus europaeus
2024-03-25
Anser brachyrhynchus
2024-03-24
Aythya nyroca
2024-03-24
Anser brachyrhynchus
2024-03-24
Anser brachyrhynchus
2024-03-24
Emberiza calandra